ZWANGER EN BABY

OUDERS EN BABY

CURSUS EN GROEPEN

ZWANGER EN
BABY

OUDERS EN
BABY

CURSUS EN GROEPEN

ZWANGER EN
BABY

OUDERS EN
BABY

CURSUS EN GROEPEN

PRIL OUDERSCHAP

Het proces van een zwangerschap is heel bijzonder. Helaas is dit niet voor iedereen zo van zelf sprekend. Ook zijn er aanstaande ouders die niet gepland zwanger zijn. Waardoor het voortraject een heel andere vormgeving krijgt.

Expertise Bureau OKJ is dé IMH zorgaanbieder van Noord-Brabant.

Zwanger zijn is, over het algemeen, een mooie, maar vaak ook spannende periode. Je lichaam verandert, je gevoel wordt anders, je krijgt misschien wel zin in gekke voedingscombinaties, je hormonen kunnen alle kanten op vliegen. Buiten het eigen lichaamsgevoel zijn er ook nog (gezonde) spanningen of je kindje wel goed groeit en wat te doen als dit niet het geval is.

Daarnaast ga je als ouder ook bewuster nadenken over je eigen opvoeding en hoe je graag je eigen kindje op zou willen voeden. Welke normen en waarden wil je meegeven? Hoe geef je die vorm wanneer je misschien zelf nooit een veilige thuishaven hebt gehad?

Een voorbereiding op wat komen gaat, zowel tijdens de zwangerschap, als wat je kan verwachten van een bevalling en kraamtijd. Binnen Expertise Bureau OKJ hebben wij de mogelijkheid om je kennis te laten maken met het ouderschap middels de Real care baby’s. Dit zijn baby’s die echt verzorgd dienen te worden, gevoed, verzorgd en getroost. Daarnaast hebben we ook zwangerschapsbuiken, waardoor vader kunnen ervaren wat moeders voelen en hoe ongemakkelijk het soms kan zijn.

1001 vragen wanneer je zwanger bent komen naar voren. Wanneer je daarnaast ook zelf nog worstelt met eigen problematiek. Structuur die weg valt of medicatie die niet meer genomen kan worden door de zwangerschap, kan de zwangerschap zwaarder voelen dan verwacht. Een prenatale of postnatale depressie komt vaker voor dan wordt gedacht.

Het is fijn om tijdens deze roerige, maar belangrijke periode extra ondersteuning te krijgen van iemand die niet oordeelt, maar wel heel veel kennis heeft en hierin is gespecialiseerd.

De frequentie van hulpverlening is per hulpvraag op maat. Dit kan van intensief tot enkele afspraken, net zolang als iemand nodig heeft.

WACHTTIJDEN

Specialistische ambulante hulpverlening

circa 8 maanden

Behandeling individueel

circa 6 maanden

Behandeling systeem

circa 6 maanden

Psychofarmaca

circa 8 maanden

Diagnostiek

circa 6 maanden

Voorrang

Hoogzwangere cliënten en kinderen tussen de 0 en 2 jaar hebben daar waar mogelijk voorrang op de wachtlijst.

ZWANGER EN BABY

Ben je zwanger of pas bevallen en merk je dat je last ervaart van bijvoorbeeld:

  • zorgen & angsten

  • psychische klachten

  • rouwverwerking

  • negatieve eigen ervaringen

  • psychiatrische problematieken / medicatie gebruik

De roze wolk misschien niet zo roze is als je hoopt? Dan zouden wij je kunnen helpen om fijner door deze periode te kunnen gaan en jezelf als (aanstaande) ouder weer met zelfvertrouwen de ouderschapsrol vorm te kunnen laten geven.

Wij zijn er van overtuigd dat alle ouders kwaliteiten hebben en het beste voor hun eigen kind willen, wij helpen je om deze kwaliteiten te vergroten & verbreden.

OUDERS EN BABY

Wanneer je merkt dat de bevalling toch heftiger is geweest dan je had verwacht of de kraamperiode minder fijn is kan dit gevoel soms snel weer verdwijnen, maar soms blijft dit gevoel echter langer dan verwacht. Dit kan zich ontwikkelen in een post partum depressie. Bij een post partum depressie zijn de nare, negatieve gedachte ontstaan als gevolg van de zwangerschap. Om weer uit deze negatieve gedachtestroom te komen is het nodig om professionele hulp te ontvangen. Je hoeft het gelukkig niet allemaal alleen te doen.

Bij Expertise Bureau OKJ is het ook mogelijk om trauma behandeling te krijgen, ontstaan vanuit de zwangerschap, bevalling of kraamtijd.

Daarnaast bieden we hechtingsgerichte begeleiding en behandeling. Wanneer je vragen hebt over de gehechtheidstijl met je kindje, kunnen we je hier bij helpen. Daarnaast kunnen we ook praktische tips& trucs geven om je ouderschapsvaardigheden te vergroten, of de band met je kindje te versterken.

Zou je dit graag willen, dan mag je je aanmelden via het aanmeldformulier op de website, of je verloskundige/ gynaecoloog een verwijzing laten schrijven. We nemen dan snel contact met je op.

CURSUS EN GROEPEN

Binnen Expertise Bureau OKJ bieden we verschillende cursussen en groepsbehandelingen. Klik op onze agenda om het gehele aanbod te kunnen zien.

Zwangerschapscursus; wat allemaal te verwachten van de zwangerschap en bevalling & kraamtijd en hoe hier zo goed mogelijk op voor te bereiden? Tijdens deze cursus maken we gebruik van Real Care Baby’s. Dit zijn baby’s die echt verzorging nodig hebben, zoals flesjes geven, laten boeren, luiers verschonen, troosten. Maar we laten ook zien wat er met een baby gebeurd wanneer er tijdens de zwangerschap drugs of alcohol is gebruikt of wat er gebeurd wanneer er met een kindje wordt geschud. We hebben hierbij ook aan de vaders gedacht en ook voor hen is er een extra leuk aspect, namelijk een vest met zwangerschapsbuik & borsten van wel 13kg zwaar. Hierdoor voelen zij hoe zwaar het is om de hele dag zo’n buik te hebben en hoe onhandig het is om bijvoorbeeld je schoenen te strikken of op te staan, maar ook het gevoel van de schopjes van de baby.