ZWANGERSCHAPSONDERSTEUNING

ZWANGERSCHAPSONDERSTEUNING

Het proces van een zwangerschap is heel bijzonder. Helaas is dit niet voor iedereen zo van zelf sprekend. Ook zijn er aanstaande ouders die niet gepland zwanger zijn. Waardoor het voortraject een heel andere vormgeving krijgt.

Zwanger zijn is, over het algemeen, een mooie, maar vaak ook spannende periode. Je lichaam verandert, je gevoel wordt anders, je krijgt misschien wel zin in gekke voedingscombinaties, je hormonen kunnen alle kanten op vliegen. Buiten het eigen lichaamsgevoel zijn er ook nog (gezonde) spanningen of je kindje wel goed groeit en wat te doen als dit niet het geval is.

Daarnaast ga je als ouder ook bewuster nadenken over je eigen opvoeding en hoe je graag je eigen kindje op zou willen voeden. Welke normen en waarden wil je meegeven? Hoe geef je die vorm wanneer je misschien zelf nooit een veilige thuishaven hebt gehad?

Een voorbereiding op wat komen gaat, zowel tijdens de zwangerschap, als wat je kan verwachten van een bevalling en kraamtijd. De spullen die je nodig hebt, waarom en hoe ze te gebruiken. Oefenen met een levensechte babypop is hierbij o.a. een mogelijkheid.

1001 vragen wanneer je zwanger bent komen naar voren. Wanneer je daarnaast ook zelf nog worstelt met je eigen problematiek. Structuur die weg valt of medicatie die niet meer genomen kan worden door de zwangerschap. Het kan zijn dat je zelf niet zo veel steunende mensen om je heen hebt of dat je eigenlijk helemaal niet klaar was voor een zwangerschap. Ook dit is geen taboe en kan besproken worden. Een prenatale of postnatale depressie komt vaker voor dan wordt gedacht, acceptatie of passende hulp is vaak moeilijk te vinden.

Het is fijn om tijdens deze roerige, maar belangrijke periode extra ondersteuning te krijgen van iemand die niet oordeelt, maar wel heel veel kennis heeft en hierin is gespecialiseerd.

De frequentie van begeleiding is per hulpvraag op maat. Dit kan van intensief tot enkele afspraken.

WERKWIJZE ZWANGERSCHAPSONDERSTEUNING

WERKWIJZE ZWANGERSCHAPSONDERSTEUNING

Klik op onderstaande kopjes voor meer informatie per onderdeel.

Tijdens het kennismakingsgesprek kijken we samen naar de hulpvraag en het hulpverleningsaanbod en wat de mogelijkheden zijn. Wanneer het voor u goed voelt plannen we een vervolgafspraak om de begeleiding te starten.

Tijdens het intake gesprek gaat we dieper in op de hulpvraag. Vanuit dit gesprek zal een begeleidingsplan worden opgesteld met korte termijn doelen en een lange termijn doel.

De zwangerschap zal stap voor stap voorbereid worden met als leidraad de doelen die zijn gesteld voor het begeleidingsplan.

Tussentijds zal er een evaluatiegesprek plaatsvinden, zodat we samen kunnen kijken hoe de begeleiding er voor staat.

Het einde van de zwangerschap nadert. We zullen er naar toe werken dat de gestelde doelen behaald worden op uw tempo, maar ook dat van de zwangerschap. Het aantal begeleidingsgesprekken is afhankelijk van uw doel.

Wanneer de gestelde doelen zijn behaald zal er een afsluitgesprek plaatsvinden en de behandeling worden afgerond. Dit zal in het laatste trimester van de zwangerschap zijn.

“Wanneer u besluit de ondersteuning na de bevalling voor te zetten, zal er geen afrondend gesprek plaats vinden. Wel wordt er dan naar het huidige behandelplan gekeken en daar aanpassingen in gemaakt op de nieuwe leefsituatie. “

AANSTAANDE OUDERS

Lees meer

VERWIJZERS

Lees meer

CURSUSSEN

Lees meer

WIJ ZIJN AANGESLOTEN BIJ